Muffinki jagodowe

muffinki jagodowe

 

Składniki:

 

  • 250g mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 200ml mleka (lub wody gazowanej)
  • 80ml oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • garść jagód świeżych lub mrożonych

 

Przygotownie:

  1. W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
  2. W drugiej misce wymieszać mleko (lub wodę), olej i jajka.
  3. Kolejno wymieszać składniki z obu misek. (Nie mieszać długo, tylko do połączenia składników).
  4. Formę na muffinki wysmarować margaryną lub wyłożyć papilotkami.
  5. Wyłożyć ciasto do formy. Na każdym muffinku położyć po parę jagód (nie wciskać, część sama wpadnie do ciasta podczas pieczenia).
  6. Piec w nagrzanym piekarniku około 20-25 min w temperaturze 200°C.