Sałatka grecka

 Składniki (ilość składników wedle upodobań):

 

  • sałata lodowa
  • papryka czerwona
  • świeży ogórek
  • pomidorki koktajlowe
  • ser typu feta
  • oliwki zielone
  • czerwona cebula

 

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka oregano

 

  Przygotowanie:

 

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Sałatę rwiemy na kawałki. Paprykę oczyszczamy i kroimy w paski. Ogórka kroimy na ćwiartki, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Pomidorki kroimy na pół. Ser kroimy w kostkę, a cebulę w plasterki. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny i dodajemy oregano. Dokładnie mieszamy. Wszystkie przygotowane składniki oraz oliwki układamy na talerzu, polewamy sosem i dokładnie mieszamy.