Składniki:
Ciasto kruche:
- 250g mąki pszennej
- 2 jajka
- 125g margaryny
- 100g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1,2kg twarogu półtłustego co najmniej 2- krotnie zmielonego
- 6 żółtek
- 170g cukru
- 4 łyżki oleju
- ½ litra mleka
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
Beza z kokosem:
- 6 białek
- ½ szklanki cukru (100g)
- 100- 150g wiórków kokosowych
Przygotowanie:
- Zagnieść wszystkie składniki na ciasto kruche. (Ciasto jest klejące). Ciasto wyłożyć do formy prostokątnej (około 35 x 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej margaryną i posypanej mąką.
- Przygotować masę serową. Żółtka utrzeć mikserem z cukrem i olejem. Dalej miksując dodawać po jednej łyżce sera. Wymieszać budynie z ½ litra mleka. Dodać do sera i miksować do połączenia się składników.
- Przygotować bezę. Białka ubić na sztywno. Dalej miksując dodawać stopniowo cukier. Na końcu dodać wiórki kokosowe i wymieszać.
- Na ciasto kruche wyłożyć masę serową, na nią delikatnie bezę kokosową.
- Piec w nagrzanym piekarniku około 60 min. w temperaturze 180°C (Po ok. 30min. można sernik przykryć z góry folią aluminiową, jeśli beza będzie się za szybko rumienić).