Blog Kulinarny By Ana

Najlepsze przepisy na ciasta

Sernik z bezą kokosową

sernik z bezą kokosową

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 250g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 125g margaryny
  • 100g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1,2kg twarogu półtłustego co najmniej 2- krotnie zmielonego
  • 6 żółtek
  • 170g cukru
  • 4 łyżki oleju
  • ½ litra mleka
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe

Beza z kokosem:

  • 6 białek
  • ½ szklanki cukru (100g)
  • 100- 150g wiórków kokosowych

 

Przygotowanie:

  1. Zagnieść wszystkie składniki na ciasto kruche. (Ciasto jest klejące). Ciasto wyłożyć do formy prostokątnej (około 35 x 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej margaryną i posypanej mąką.
  2. Przygotować masę serową. Żółtka utrzeć mikserem z cukrem i olejem. Dalej miksując dodawać po jednej łyżce sera. Wymieszać budynie z ½ litra mleka. Dodać do sera i miksować do połączenia się składników.
  3. Przygotować bezę. Białka ubić na sztywno. Dalej miksując dodawać stopniowo cukier. Na końcu dodać wiórki kokosowe i wymieszać.
  4. Na ciasto kruche wyłożyć masę serową, na nią delikatnie bezę kokosową.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku około 60 min. w temperaturze 180°C (Po ok. 30min. można sernik przykryć z góry folią aluminiową, jeśli beza będzie się za szybko rumienić).