Blog Kulinarny By Ana

Najlepsze przepisy na ciasta

Ciasta

Torcik jogurtowo-truskawkowy

Torcik jogurtowo-truskawkowy

 

 Składniki:

 Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 100g cukru (1/2 szklanki)
  • szczypta soli
  • 100g mąki pszennej (7 łyżek)
  • 75g mąki ziemniaczanej (5 łyżek)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Dodatkowo:

  • 400g truskawek
  • 70g cukru
  • 7 listków żelatyny (= 5,5 łyżeczki żelatyny w proszku)
  • 200g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 400g jogurtu naturalnego
  • 1 galaretka truskawkowa

 

Przygotowanie:

  1. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z 4 łyżkami wody i szczyptą soli. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Ubijać, aż cukier się rozpuści. Kolejno dodać po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia.
  2. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm wysmarowanej margaryną i posypanej mąką.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku około 25min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia. Kolejno przeciąć na pół tak, aby powstały 2 krążki.
  4. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. 100g truskawek, cukier i jogurt zmiksować na jednolitą masę.
  5. Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach zimnej wodzie.
  6. Wokół dolnego krążka biszkoptu zacisnąć obręcz do tortu (lub włożyć krążek do tortownicy).
  7. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki jogurtu z truskawkami i wymieszać, a następnie dodać do reszty jogurtu. Pozostawić, aż zacznie tężeć. (Najlepiej wstawić na chwilę do lodówki lub do zimnej wody). 
  8. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do tężejącego jogurtu i delikatnie wymieszać.
  9. Masę truskawkową wyłożyć na dolny krążek. Wyrównać i przykryć drugim krążkiem. Wstawić do lodówki.
  10. W tym czasie przygotować truskawki i galaretkę. Resztę truskawek pokroić w plasterki. Ułożyć na górze tortu.
  11. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu tylko w 400ml wody. Lekko tężejącą wylać na truskawki. Wstawić do lodówki.

Sernik z bezą kokosową

sernik z bezą kokosową

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 250g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 125g margaryny
  • 100g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1,2kg twarogu półtłustego co najmniej 2- krotnie zmielonego
  • 6 żółtek
  • 170g cukru
  • 4 łyżki oleju
  • ½ litra mleka
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe

Beza z kokosem:

  • 6 białek
  • ½ szklanki cukru (100g)
  • 100- 150g wiórków kokosowych

 

Przygotowanie:

  1. Zagnieść wszystkie składniki na ciasto kruche. (Ciasto jest klejące). Ciasto wyłożyć do formy prostokątnej (około 35 x 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej margaryną i posypanej mąką.
  2. Przygotować masę serową. Żółtka utrzeć mikserem z cukrem i olejem. Dalej miksując dodawać po jednej łyżce sera. Wymieszać budynie z ½ litra mleka. Dodać do sera i miksować do połączenia się składników.
  3. Przygotować bezę. Białka ubić na sztywno. Dalej miksując dodawać stopniowo cukier. Na końcu dodać wiórki kokosowe i wymieszać.
  4. Na ciasto kruche wyłożyć masę serową, na nią delikatnie bezę kokosową.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku około 60 min. w temperaturze 180°C (Po ok. 30min. można sernik przykryć z góry folią aluminiową, jeśli beza będzie się za szybko rumienić).

Szarlotka z bezą i kruszonką

Szarlotka z bezą i kruszonką

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 5 żółtek
  • 420g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 280g masła

Beza:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 250g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny (lub octu winnego)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)

Dodatkowo:

  • 1,2 kg jabłek (np. szara reneta)
  • 1 łyżeczka cynamonu

 

Przygotowanie:

  1. Przygotować ciasto kruche. Zimne masło pokroić na małe kawałki. Dodać resztę składników i zagnieść jednolite ciasto (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Uformować z ciasta kulę, lekko ją spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
  2. 1/3 schłodzonego ciasta owinąć w folię spożywczą i włożyć ponownie do lodówki.
  3. 2/3 ciasta wykleić na dnie formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut, do lekkiego zarumienienia w temperaturze 175°C z termoobiegiem. (lub 180°C grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
  4. Przygotować jabłka. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć z soku i wymieszać z cynamonem. (Do jabłek nie dodaję cukru, całe ciasto jest wystarczająco słodkie).
  5. Przygotować bezę. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier. Miksować, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodać sok z cytryny. Na końcu dodać budyń w proszku i zmiksować chwilę do połączenia.
  6. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka, a na nie pianę z białek. Na wierzch zetrzeć odłożone ciasto z lodówki.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 175°C z termoobiegiem (lub w 180°C przy ustawieniach góra- dół), aż ciasto ładnie się zarumieni.

 

Tort mocno czekoladowy

Tort mocno czekoladowy

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 90g mąki pszennej
  • 30g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 60g masła

Ciasto czekoladowe:

  • 300g mąki pszennej
  • 60g kakao
  • 180g cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80ml oleju
  • 250ml maślanki
  • 250ml zaparzonej kawy
  • szczypta soli
  • 2 jajka (rozmiar L)

Ganache:

  • 500ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 200g czekolady gorzkiej

Dodatkowo:

  • ok. 170g dżemu morelowego (lub brzoskwiniowego)
  • rurki waflowe do dekoracji

 

Przygotowanie:

  1. Przygotować ganache. Czekoladę posiekać. Śmietanę zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Dodać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką lub łyżką, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładka masa. (Gdyby masa nie była gładka, zmiksować ją krótko blenderem do uzystania jednolitej masy). Pozostawić do ostygnięcia, a następnie przykryć folią spożywczą i wstawić na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na noc do lodówki.
  2. Przygotować ciasto kruche. Mąkę, cukier puder, żółtko i masło zagnieść na jednolitą masę. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki, na co najmniej 30 minut.
  3. Ciasto wykleić w tortownicy o średnicy 26cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuć widelcem. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 12- 15 minut, aż lekko się zarumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
  4. Przygotować ciasto czekoladowe. Przygotować kawę i następnie całkowicie ją ostudzić. W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce wymieszać trzepaczką zimną kawę, jajka, olej i maślankę. Płynne składniki z drugiej miski przelać do pierwszej. Wszystko wymieszać trzepaczką, tylko do połączenia się składników.
  5. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Połowę ciasta wyłożyć do formy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Ciasto wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  6. W ten sam sposób upiec drugi blat.
  7. Ganache ubijać do momentu otrzymania gęstego kremu.
  8. Na paterze ułożyć ciasto kruche i posmarować je dżemem. Nałożyć pierwszy blat czekoladowy i posmarować połową ganache. Przykryć drugim blatem. Wierzch i boki tortu posmarować resztą ganache.
  9. Do boków tortu docisnąć rurki waflowe. Wierzch udekorować pokruszonymi rurkami i/lub startą czekoladą.
  10. Tort przechowywać w lodówce.

 

 

Karpatka

Znalezione obrazy dla zapytania karpatka

Składniki:
Ciasto:

  • 1 szklanka wody
  • 125 g masła lub margaryny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 5 jajek

Krem:

  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 4 łyżki cukru
  • 750 ml mleka
  • 200 g miękkiego masła
  • cukier puder do posypania





Wykonanie:
Masło lub margarynę rozpuścić w garnku, dolać wodę, doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę i chwilę ucierać łyżką do powstania gęstego ciasta. Po lekkim przestudzeniu wbijać kolejno jajka  i miksować. Ciasto podzielić na 2 części. Blachy o wymiarach 22 x 33 cm wysmarować tłuszczem i obsypać mąką. Ciasto przełożyć do blach (najlepiej rozprowadzić je równomiernie łyżką). Placki piec kolejno w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 25-30 minut. Upieczone ciasto studzić na kratce.
Budyń ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotowy przykryć folią spożywczą i wystudzić. Miękkie masło utrzeć mikserem na puch i dodawać po jednej łyżce wystudzony budyń cały czas miksując.
Gotową masę przełożyć na jedną część ciasta i przykryć drugą częścią. Ciasto schłodzić.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.