Ciasteczka
Ciasteczka makowe
Składniki:
Ciasto kruche:
- 300g mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 60g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 180g masła lub margaryny
- 1 jajko
- ¼ szklanki maku
Dodatkowo:
- ok. 100g dżemu przetartego przez sitko
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 2 godz.
- Schłodzone ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość około 5 mm. Z ciasta wykrawać ciasteczka. Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 4 blachy).
- Piec w nagrzanym piekarniku około 10 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia.
- Ostudzone ciasteczka skleić po dwa, przekładając dżemem bez owoców.
Drożdżówki z budyniem jagodowym
Składniki:
Ciasto:
- 500g mąki pszennej
- 250ml ciepłego mleka
- 70g cukru
- 42g drożdży
- 50g masła
- 1 jajko
- szczypta soli
Nadzienie:
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- 1 łyżeczka cukru
- 400g jagód lub borówki amerykańskiej (u mnie borówka)
Dodatkowo:
- 1 żółtko
- 4 łyżki mleka
Sposób przygotowania:
- Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać 1 łyżkę cukru i około 4 łyżek mąki. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
- Masło roztopić i ostudzić.
- Do dużej miski wsypać mąkę. Wlać wyrośnięty zaczyn, dodać jajko, resztę cukru, sól i roztopione masło. Zagnieść jednolite ciasto. Ciasto powinno być sprężyste, mięciutkie i nie powinno się kleić. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
- W tym czasie borówki oczyścić, umyć i zmiksować z łyżeczką cukru. Odlać troszeczkę i wymieszać z budyniem. Resztę borówek zagotować. Do gotujących się borówek dodać wymieszany budyń. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia.
- Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 40 x 50cm. Prostokąt pokroić na małe prostokąty o wymiarach 10 x 17cm.
- Na każdym prostokącie rozsmarować budyń, pozostawiając odstęp od brzegów. Prostokąty zwinąć w rulon i dobrze skleić boki i złączenie.
- Roladki rozciąć wzdłuż na pół, nie przecinając jednego końca. Rozcięte połówki zapleść ze sobą.
- Gotowe ułożyć na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Posmarować żółtkiem rozkłóconym z mlekiem za pomocą pędzelka.
- Piec w nagrzanym piekarniku około 20min. w temperaturze 180°C.
Dwukolorowe ciasteczka z czekoladą
Składniki na ok. 35- 40 sztuk:
- 200g masła
- 160g cukru
- 2 jajka
- 70ml mleka
- 480g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
Dodatkowo do ciemnego ciasta:
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki mleka
- 60g białej czekolady lub czekoladowych groszków/ kropelek do pieczenia
Dodatkowo do jasnego ciasta:
- 60g gorzkiej lub mlecznej czekolady lub czekoladowych groszków/ kropelek do pieczenia
Przygotowanie:
- Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawać po kolei po jednym jajku.
- W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać mąkę na przemian z mlekiem. Miksować do połączenia się składników.
- Ciasto podzielić na pół. Do jednej połowy wmieszać 2 łyżki kakao i 2 łyżki mleka, a na końcu posiekaną na grube kawałki białą czekoladę (lub groszek/ kropelki z białej czekolady).
- Do drugiej połowy wmieszać posiekaną na grube kawałki gorzką lub mleczną czekoladę (lub groszek/ kropelki z gorzkiej albo mlecznej czekolady).
- Na dwie lub 3 blachy wyłożone papierem do pieczenia nakładać po łyżeczce jasnego i ciemnego ciasta. (Ciastka można delikatnie uformować i zlepić opuszkami palców, ale nie rozpłaszczać, aby pozostały wypukłe). Między ciastkami pozostawić odstępy, aby nie posklejały się podczas pieczenia. (Odstępy nie muszą być duże. Ciastka rosną na boki, ale nie rozlewają się i powinny utrzymać kształt).
6. Piec jedną blachę po drugiej przed ok. 15 minut w temperaturze 170°C z funkcją termoobiegu. Ciastka po upieczeniu pozostawić na chwilę na blasze. Następnie przełożyć je na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Zdrowe ciasteczka owsiane
Składniki:
- 2 mocno dojrzałe banany
- 150g płatków owsianych
- 2 garście dowolnych owoców suszonych, mieszanki studenckiej lub orzechów
Sposób przygotowania:
- Płatki owsiane według uznania pozostawić w całości lub zmiksować blenderem.
- Banany zmiksować na puree. Wymieszać łyżką z płatkami owsianymi.
- Dodać posiekane bakalie.
- Wykładać łyżeczką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy między ciasteczkami. Można delikatnie uformować masę palcami, aby ciasteczka były w miarę okrągłe.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15- 20 minut w temperaturze 180°C.
Muffinki jagodowe
Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 6 łyżek cukru
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 200ml mleka (lub wody gazowanej)
- 80ml oleju roślinnego
- 2 jajka
- garść jagód świeżych lub mrożonych
Przygotownie:
- W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
- W drugiej misce wymieszać mleko (lub wodę), olej i jajka.
- Kolejno wymieszać składniki z obu misek. (Nie mieszać długo, tylko do połączenia składników).
- Formę na muffinki wysmarować margaryną lub wyłożyć papilotkami.
- Wyłożyć ciasto do formy. Na każdym muffinku położyć po parę jagód (nie wciskać, część sama wpadnie do ciasta podczas pieczenia).
- Piec w nagrzanym piekarniku około 20-25 min w temperaturze 200°C.