Blog Kulinarny By Ana

Najlepsze przepisy na ciasta

Torcik jogurtowo-truskawkowy

Torcik jogurtowo-truskawkowy

 

 Składniki:

 Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 100g cukru (1/2 szklanki)
  • szczypta soli
  • 100g mąki pszennej (7 łyżek)
  • 75g mąki ziemniaczanej (5 łyżek)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Dodatkowo:

  • 400g truskawek
  • 70g cukru
  • 7 listków żelatyny (= 5,5 łyżeczki żelatyny w proszku)
  • 200g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 400g jogurtu naturalnego
  • 1 galaretka truskawkowa

 

Przygotowanie:

  1. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z 4 łyżkami wody i szczyptą soli. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Ubijać, aż cukier się rozpuści. Kolejno dodać po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia.
  2. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm wysmarowanej margaryną i posypanej mąką.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku około 25min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia. Kolejno przeciąć na pół tak, aby powstały 2 krążki.
  4. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. 100g truskawek, cukier i jogurt zmiksować na jednolitą masę.
  5. Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach zimnej wodzie.
  6. Wokół dolnego krążka biszkoptu zacisnąć obręcz do tortu (lub włożyć krążek do tortownicy).
  7. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki jogurtu z truskawkami i wymieszać, a następnie dodać do reszty jogurtu. Pozostawić, aż zacznie tężeć. (Najlepiej wstawić na chwilę do lodówki lub do zimnej wody). 
  8. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do tężejącego jogurtu i delikatnie wymieszać.
  9. Masę truskawkową wyłożyć na dolny krążek. Wyrównać i przykryć drugim krążkiem. Wstawić do lodówki.
  10. W tym czasie przygotować truskawki i galaretkę. Resztę truskawek pokroić w plasterki. Ułożyć na górze tortu.
  11. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu tylko w 400ml wody. Lekko tężejącą wylać na truskawki. Wstawić do lodówki.