Drożdżówki z budyniem jagodowym
Składniki:
Ciasto:
- 500g mąki pszennej
- 250ml ciepłego mleka
- 70g cukru
- 42g drożdży
- 50g masła
- 1 jajko
- szczypta soli
Nadzienie:
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- 1 łyżeczka cukru
- 400g jagód lub borówki amerykańskiej (u mnie borówka)
Dodatkowo:
- 1 żółtko
- 4 łyżki mleka
Sposób przygotowania:
- Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać 1 łyżkę cukru i około 4 łyżek mąki. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
- Masło roztopić i ostudzić.
- Do dużej miski wsypać mąkę. Wlać wyrośnięty zaczyn, dodać jajko, resztę cukru, sól i roztopione masło. Zagnieść jednolite ciasto. Ciasto powinno być sprężyste, mięciutkie i nie powinno się kleić. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
- W tym czasie borówki oczyścić, umyć i zmiksować z łyżeczką cukru. Odlać troszeczkę i wymieszać z budyniem. Resztę borówek zagotować. Do gotujących się borówek dodać wymieszany budyń. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia.
- Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 40 x 50cm. Prostokąt pokroić na małe prostokąty o wymiarach 10 x 17cm.
- Na każdym prostokącie rozsmarować budyń, pozostawiając odstęp od brzegów. Prostokąty zwinąć w rulon i dobrze skleić boki i złączenie.
- Roladki rozciąć wzdłuż na pół, nie przecinając jednego końca. Rozcięte połówki zapleść ze sobą.
- Gotowe ułożyć na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Posmarować żółtkiem rozkłóconym z mlekiem za pomocą pędzelka.
- Piec w nagrzanym piekarniku około 20min. w temperaturze 180°C.