Blog Kulinarny By Ana

Najlepsze przepisy na ciasta

Drożdżówki z budyniem jagodowym

Drożdżówki z budyniem jagodowym

Składniki:

 Ciasto:

  • 500g mąki pszennej
  • 250ml ciepłego mleka
  • 70g cukru
  • 42g drożdży
  • 50g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

 

Nadzienie:

 

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 1 łyżeczka cukru
  • 400g jagód lub borówki amerykańskiej (u mnie borówka)

 

Dodatkowo:

 

  • 1 żółtko
  • 4 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

 

  1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać 1 łyżkę cukru i około 4 łyżek mąki. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
  2. Masło roztopić i ostudzić.
  3. Do dużej miski wsypać mąkę. Wlać wyrośnięty zaczyn, dodać jajko, resztę cukru, sól i roztopione masło. Zagnieść jednolite ciasto. Ciasto powinno być sprężyste, mięciutkie i nie powinno się kleić. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  4. W tym czasie borówki oczyścić, umyć i zmiksować z łyżeczką cukru. Odlać troszeczkę i wymieszać z budyniem. Resztę borówek zagotować. Do gotujących się borówek dodać wymieszany budyń. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia.
  5. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 40 x 50cm. Prostokąt pokroić na małe prostokąty o wymiarach 10 x 17cm.
  1. Na każdym prostokącie rozsmarować budyń, pozostawiając odstęp od brzegów. Prostokąty zwinąć w rulon i dobrze skleić boki i złączenie.
  1. Roladki rozciąć wzdłuż na pół, nie przecinając jednego końca. Rozcięte połówki zapleść ze sobą.
  1. Gotowe ułożyć na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Posmarować żółtkiem rozkłóconym z mlekiem za pomocą pędzelka.
  1. Piec w nagrzanym piekarniku około 20min. w temperaturze 180°C.