Ciasteczka makowe
Składniki:
Ciasto kruche:
- 300g mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 60g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 180g masła lub margaryny
- 1 jajko
- ¼ szklanki maku
Dodatkowo:
- ok. 100g dżemu przetartego przez sitko
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 2 godz.
- Schłodzone ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość około 5 mm. Z ciasta wykrawać ciasteczka. Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 4 blachy).
- Piec w nagrzanym piekarniku około 10 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia.
- Ostudzone ciasteczka skleić po dwa, przekładając dżemem bez owoców.