Blog Kulinarny By Ana

Najlepsze przepisy na ciasta

Ciasteczka makowe

Ciasteczka makowe

Składniki:

Ciasto kruche:

 

  • 300g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 180g masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • ¼ szklanki maku

 

Dodatkowo:

 

  • ok. 100g dżemu przetartego przez sitko

 

Sposób przygotowania:

 

  1. Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 2 godz.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość około 5 mm. Z ciasta wykrawać ciasteczka. Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 4 blachy).

 

  1. Piec w nagrzanym piekarniku około 10 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia.
  2. Ostudzone ciasteczka skleić po dwa, przekładając dżemem bez owoców.